Preti li nestašica mleka?

Bez autora
Jul 14 2011

Tržište mleka u Srbiji ostaće stabilno u narednim mesecima, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, "Imleku", "Mlekari Šabac" i Privrednoj komori Srbije, dok je Udruženje proizvođača mleka istovremeno upozorilo da se može očekivati nestašica, zbog smanjene proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede je u kontaktu sa svim učesnicima na tržištu mleka i prema informacijama Udruženja poljoprivrednika, najvećih prerađivača mleka, poslovnih udruženja, stručnih i naučnih ustanova, Privredne komore Srbije i lokalnih samouprava, nema rizika od nestašice mleka. Mleka u Srbiji ima i biće ga dovoljno. Situacija je stabilna i građani ne treba da strahuju ili da prave zalihe. Nikakve nestašice mleka u snabdevanju nema, niti se oseća. Ne očekuje se ni u budućnosti nikakva mogućnost nestašice gotovih proizvoda.

Preti li nestašica mleka?Podeljena mišljenja o stanju na tržištu mleka u Srbiji. Udruženje proizvođača upozorava da, zbog smanjene proizvodnje, preti nestašica mleka. U resornom ministarstvu i u dve velike mlekare tvrde da je tržište mleka stabilno i da nestašica neće biti.

Tržište mleka u Srbiji ostaće stabilno u narednim mesecima, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, "Imleku", "Mlekari Šabac" i Privrednoj komori Srbije, dok je Udruženje proizvođača mleka istovremeno upozorilo da se može očekivati nestašica, zbog smanjene proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede je u kontaktu sa svim učesnicima na tržištu mleka i prema informacijama Udruženja poljoprivrednika, najvećih prerađivača mleka, poslovnih udruženja, stručnih i naučnih ustanova, Privredne komore Srbije i lokalnih samouprava, nema rizika od nestašice mleka, navedeno je u današnjem saopštenju.

Direktor "Mlekare Šabac" Zoran Matić rekao je za Tanjug da mleka u Srbiji ima i da će ga biti dovoljno, da je situacija stabilna i da građani ne treba da strahuju ili da prave zalihe.

"Nikakve nestašice mleka u snabdevanju nema, niti se oseća. Ne očekujemo ni u budućnosti nikakvu mogućnost nestašice gotovih proizvoda", istakao je Matić.

Na pitanje da li se očekuje poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda, Matić je odgovorio da "Mlekara Šabac" nije povećavala cene, za razliku od konkurencije i da neće to činiti ni u perspektivi.

On je ocenio da pojedini prizvođači mleka najavama nestašice pokušavaju da vrše pritisak da bi dobili veću cenu.

Da je tržište mleka i mlečnih proizvoda stabilno i da se ne očekuju nestašice slaže se i Slobodan Petrović, direktor "Denjub fud grupe".

"U Srbiji postoje zadovoljavajući rezultati na tržištu mleka i takva situacija se očekuje do kraja godine", rekao je Petrović za Tanjug najavivši da se početkom 2012. očekuje uvoz junica, što će povećati proizvodnju.

Leti smanjena tražnja mleka

Petrović je istakao da je proizvodnja mleka leti manja, što je sezonski uobičajeno, ali je i tražnja smanjena, pa taj balans doprinosi stabilnosti tržišta.

Ekspert iz Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kaže da će proizvodnja mleka u Srbiji u 2011. godini biti nešto veća nego lane, zbog, kako je objasnio, uvođenja novih grla u proizvodnju i zbog nešto povećane produktivnosti.

"Snabdevenost na domaćem tržištu je uredna, normalna. Cene su za sada prihvatljive i od strane potrošača. Ja ne vidim razlog nestašice mleka. Mislim da je to neka vrsta spekulacije koja se nepotrebno pravi da bi se podizala tenzija", naveo je Stanković.

Suprotno tim stavovima, član Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Radisav Čobanin rekao je, na konferenciji za novinare, da u Srbiji već postoji nestašica mleka, ali da se ne vidi zbog smanjene kupovne moći stanovništva i sezone godišnjih odmora.

Prema njegovim rečima, proizvodnja mleka u Srbiji je smanjena između 25 i 30 procenata, kako zbog letnje sezone tako i zbog drastičnog smanjenja broja grla.

Čobanin je istakao da su proizvođači mleka u pretekle tri godine na gubitku, jer je cena proizvodnje litra mleka 42 dinara, a proizvođači dobijaju 38 dinara, u šta je uključena i subencija države od pet dinara.

Predsednik Upravnog odbora udruženja Ljubiša Jovanović ističe da je osnovni razlog za takve pesimistične prognoze stalni rast inputa proizvodnje - stočne hrane, goriva, semena, đubriva i da sve to ukazuje da je jedino isplativo baviti se ratarstvom.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije, koje okuplja 30 domaćih farmi, kritikovali su ukupnu agrarnu politiku i sve mere podsticaja Vlade Srbije i resornog ministarstva razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik